Ana Sözleşme
MİNT FİNANSMAN ANONİM ŞİRKETİ
ESAS SÖZLEŞMESİ
Madde 1: KURULUŞ
Aşağıdaki adları soyadları, ticaret ünvanları, ikametgahları ve tabiyetleri yazılı kurucular arasında Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri dairesinde ani kuruluş hükümlerine göre bir Anonim Şirket teşkil edilmiştir:
Adı Soyadı / Ticari Ünvanı | İkametgah Adresi | Uyruğu |
Hun Perakende Enerji İnşaat AŞ. | Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, Propa Plaza No:4-6 İç Kapı No:32 K:7 Şişli/İstanbul |
T.C. |
Sefer ALTIOĞLU | Ambarlıdere Cad. Lotus Evleri No:8A 7 Blok D:8 Ulusvadi-Beşiktaş/İstanbul |
T.C. |
Madde 2: ŞİRKETİN ÜNVANI
Şirketin ünvanı Mint Finansman Anonim Şirketi olup, işbu Esas Sözleşmede kısaca “Şirket” olarak ifade edilmiştir.
Madde 3: ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ
Şirketin merkezi İstanbul ili, Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, Propa Plaza No:4-6 İç Kapı No:32 K:7 Şişli/İstanbul’dur. Adres değişikliğinde yeni adres, Ticaret Siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan ettirilir. Adres değişikliği ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilir. Tescil ve ilan edilmiş adrese yapılan tebligat Şirkete yapılmış sayılır. Tescil ve ilan edilmiş adresinden ayrılmış olmasına rağmen yeni adresini süresi içinde tescil ve ilan ettirmemiş Şirket için bu durum fesih sebebi sayılır. Şirket gerekli izinleri alarak yurt içinde ve/veya dışında şube açabilir. Şirketin şube açması halinde, söz konusu şubeler, Ticaret Sicili’ne tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan ettirilir.
Madde 4: ŞİRKETİN SÜRESİ
Şirket’in hukuki varlığı herhangi bir süre ile kısıtlanmamıştır.
Madde 5: AMAÇ VE KONU
Şirket, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan düzenlemeler, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü mal ve hizmet alımını kredilendirmek amacıyla kurulmuştur. Şirket bu amaçla 6361 sayılı Kanun ve alt düzenlemelerine uygun olmak ve finansman faaliyeti ile ilgili olmak kaydı ile özellikle aşağıdaki faaliyetlerde bulunabilir;
1- Her türlü mal veya hizmet alımını kredilendirebilir veya kredi limiti tahsis edebilir, yaptığı işlemin bir parçası olarak müşterilerine ilave finansman sağlayabilir. Her türlü mal ve hizmet alımını kredilendirmek üzere ödünç para verebilir. Müşteriler ile yapacağı sözleşmeler çerçevesinde ve yaptığı işlemin bir parçası olarak müşterilerine ilave finansman sağlamak amacıyla yasal sınırlar çerçevesinde nakdi kredi kullandırabilir. Şirket, iştigal konularını uygun göreceği her türlü şirketi bizzat kurabilir. Bu maksatla kendi kurduğu şirketlere ayni veya nakdi sermaye koyabilir. Sermayesine katıldığı şirketlerin sermaye artırımlarına iştirak edebilir. Bunlara ilişkin olarak menkul, gayrimenkul teminatları başta olmak üzere her türlü teminat alabilir, gerektiğinde bu teminatları çözebilir.
2- Sigortacılık mevzuatına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla Şirket, alımı kredilendirilen mallara veya hizmetlere, kredilerin teminatlarına ve kredilendirilen malı veya hizmeti satın alan gerçek veya tüzel kişilere, kredi borcunun geri ödenmesi ve benzeri tüm kredi unsurlarını koruma altına alacak her çeşit sigortayı kapsayacak şekilde iştigal konusuna giren işlere ilişkin sigorta sözleşmelerinin yapılmasına aracılık edebilir, sigorta acenteliği yapmak için şirket kurabilir, kurulmuş şirketlere iştirak edebilir.
3- Şirket amacını gerçekleştirmek için yurt içinde ve yurt dışında her türlü menkul ve gayrimenkulü satın alabilir, inşaa ve imal ettirebilir.
4- Şirketin amacını gerçekleştirmek için yurtiçi ve yurtdışı mali piyasalardan, doğrudan veya dolaylı olarak, yerli ve yabancı şahıs, şirket, banka ve finans kuruluşlarından kredi alabilir, üçüncü kişilere karşı sair her türlü mali, ticari, iktisadi taahhütlere girişebilir, ilgili mevzuata uygun olarak Euro Bond, tahvil, finansman bonosu ve benzeri nitelikte her türlü sermaye piyasası araçlarını çıkarabilir; menkul kıymetlere, türev ürünlere ve sair her türlü sermaye piyasası aracına yatırım yapabilir. İlgili mevzuata uygun olarak kefalet ve garanti verebilir. Gerektiği takdirde, başkalarına ait gayrimenkuller ve menkuller üzerinde kendi lehine rehin ve/veya ipotek hakkı kurulmasını kabul edebilir; lehine tesis edilen ipotekleri fek edebilir, rehin haklarından vazgeçebilir ve kendi lehine ilişkili taraflardan kefalet ve garanti tesis edilmesini kabul edebilir.
5- Yukarıda yazılı faaliyetleri işbu Esas Sözleşme’nin diğer hükümleri saklı kalmak şartı ile bizzat veya yerli ya da yabancı gerçek ve tüzel kişiler vasıtasıyla yapabilir. Şirket bu amaçla faydalı gördüğü takdirde, yurt içinde veya yurt dışında adi ortaklıklar, ticaret şirketleri ya da sair tüzel kişilikler kurabilir veya aynı amaçla kurulmuş adi ortaklıkları ya da sair tüzel kişileri tamamen veya kısmen devir alabilir ve bu amaçla kurulmuş adi ortaklıkların ve şirketlerin paylarını satın alabilir, devredebilir.
6- Şirket, yukarıdaki fıkralarda yazılı hususları gerçekleştirmek için gerekli her türlü işlemi gerçekleştirebilir, ithalat, ihracat ve her nevi ticaret yapabilir. Bu amaçlarla ilgili mevzuata uygun olarak oluşturulacak birlik, dernek ve teşekküllere üye olabilir.
7- Sosyal amaçlı kurulmuş olan vakıflara, derneklere, üniversitelere ve benzeri kuruluşlara belirlenen esaslar dahilinde yardım ve bağışta bulunabilir. 8- Her türlü gayrimenkulle ilgili olarak tapu daireleri nezdinde tescil, şerh, cins tahsisi ifraz, tevhid, taksim, parselasyon ile ilgili terk ve hibe dahil her nevi işlem ve tasarrufları gerçekleştirebilir; yeşil alana, yola terk işlemleri yapabilir, ayrıca ferağlarını verebilir ve söz konusu gayrimenkulleri bila bedelle terk ve hibe edebilir.
9- Şirket, kara, deniz ve hava ulaşım araçları satın alabilir, kiralayabilir, sahip olduklarını satabilir, finansal kiralama yolu ile iktisap edebilir. Bunlar üzerinde kendisi ve/veya 3. şahıslar lehine ipotek ve rehin dahil her türlü ayni ve şahsi hak tesis edebilir ve bunları fekkedebilir.
10- Finansal Kiralamaya konu teşkil etmemek kaydıyla amacı ile ilgili olarak her türlü lisans, ihtira beratı, patent, know how, marka, ticaret ünvanlarını, işletme adlarını ve diğer sair tüm fikri mülkiyet haklarını kendi adına tescil ettirebilir, iktisap edebilir, devredebilir, teminat olarak gösterebilir ve bunlara ilişkin olarak lisans anlaşmaları yapabilir.
11- Gerekli izinleri almak kaydıyla Şirket amacını gerçekleştirmek üzere yurt içinde ve yurt dışında uygun gördüğü her türlü sınai ve ticari yatırımları gerçekleştirebilir; bu doğrultuda yurt içinde ve/veya dışında şubeler kurabilir.
12- Tek başına veya üçüncü kişiler ile ortaklık kurmak suretiyle yurt içinde ve yurt dışında ihalelere katılabilir.
13- İlgili mevzuata aykırı olmamak kaydıyla şirket bünyesindeki hizmetlerin (operasyon, tahsilat, IT hizmetleri gibi ve bunlarla sınırlı olmamak üzere) diğer şirketlere sağlanması.
Madde 6: SERMAYE
Şirket’in sermayesi 50.000.000,- TL.’dir.
Bu sermaye herbiri 1 TL nominal değerde ve tamamı nama yazılı 50 milyon adet paya bölünmüştür.
Şirketin sermaye yapısı aşağıdaki şekilde oluşmaktadır:
Pay Sahibi | Pay Oranı | Pay Adedi | Pay Değeri (TL) |
Hun Perakende Enerji İnşaat AŞ | %90 | 45.000.000 | 45.000.000 |
Sefer ALTIOĞLU | %10 | 5.000.000 | 5.000.000 |
Madde 7: TAHVİL VE SAİR MENKUL KIYMET İHRACI
Şirket, yurt içinde ve yurt dışında gerçek ve tüzel kişilere satılmak üzere, Sermaye Piyasası Kanunu ve sair ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak, Yönetim Kurulu Kararı ile, her türlü tahvil, Euro Bond,paya dönüştürülebilir tahvil, değiştirilebilir tahvil, altın gümüş ve platin bonoları, finansman bonosu, katılma intifa senedi, kâr ve zarar ortaklığı belgesi, niteliği itibariyle borçlanma aracı olduğu Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kabul edilecek diğer sermaye piyasası araçları ve sair her türlü sermaye piyasası aracı ihracı yapabilir. İhraç ve ihraçla ile ilgili olarak azami miktarların, türünün, vadenin, faizin ve diğer şartların belirlenmesi ile bu hususlarda Şirket yönetiminin yetkilendirilmesi konusunda Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Yönetim Kurulu yetkilidir. Yapılacak ihraçlarda işbu hüküm ve Sermaye Piyasası Kanunu ile ilgili mevzuatta yer verilen düzenlemelere uyulur.
Madde 8: YÖNETİM KURULU, ÜYELERİN SEÇİMİ VE YÖNETİM KURULU KARARLARI
Şirketin işleri ve idaresi Genel Kurul tarafından Türk Ticaret Kanunu hükümleri dairesinde seçilecek en az 5 (beş) üyeden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.
Genel Müdür, bulunmadığı hâllerde vekili, Yönetim Kurulu’nun doğal üyesidir.
Yönetim Kurulu üyeleri en çok üç yıl için seçilirler. Seçim süresi sona eren Yönetim Kurulu üyeleri yeniden seçilebilirler. Genel Kurul gerekli gördüğü takdirde Yönetim Kurulu üyelerini değiştirebilir.
Yönetim Kurulu görevini yerine getirmek için gerekli olduğu her durumda toplanacaktır.
İlgili yasal hükümler saklı kalmak kaydıyla, Türk Ticaret Kanunu’nun 367. Maddesi uyarınca Yönetim Kurulu, düzenleyeceği bir iç yönergeye göre, yönetimi, kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devredebilir.
Her bir Yönetim Kurulu üyesinin toplantıda bir oy hakkı bulunmaktadır.
Türk Ticaret Kanunu’nun 390. Maddesi uyarınca üyelerden hiçbiri toplantı yapılması isteminde bulunmadığı takdirde, Yönetim Kurulu kararları, kurul üyelerinden birinin belirli bir konuda yaptığı, karar şeklinde yazılmış önerisine, en az üye tam sayısının çoğunluğunun yazılı onayı alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm yönetim kurulu üyelerine yapılmış olması bu yolla alınacak kararın geçerlilik şartıdır. Türk Ticaret Kanunu’nun 361. maddesi uyarınca, Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerini yerine getirirken kusurlarıyla Şirkete verebilecekleri zararlar, Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek bir bedelle sigorta ettirilebilir.
Bu madde hükümlerinin uygulanmasında, 6361 sayılı Kanun ve alt düzenlemeleri hükümleri saklıdır.
Madde 9: ŞİRKETİN TEMSİL VE İLZAMI
Şirketi 3. Kişilere karşı Yönetim Kurulu temsil eder. Şirket tarafından verilecek bütün belgelerin ve yapılacak sözleşmelerin geçerli olabilmesi için bunların Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerin Şirketin unvanı veya kaşesi altına konmuş imzasını taşıması gereklidir. Yönetim Kurulu, temsil yetkisini bir veya daha fazla murahhas üyeye veya müdür olarak üçüncü kişilere devredebilir. Bu durumda en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olması şarttır. Türk Ticaret Kanunu’nun 1526. Maddesi uyarınca Şirket tarafından yapılan işlemler, temsil yetkisini haiz kişilerin güvenli elektronik imzası ile de yapılabilir.
Bu madde hükümlerinin uygulanmasında, 6361 sayılı Kanun ve alt düzenlemeleri hükümleri saklıdır.
Madde 10: DENETİM
Şirketin finansal tabloları ile yıllık faaliyet raporu, ilgili mevzuata göre bağımsız denetim yapmaya yetkili kuruluşlarca denetlenir.
Bu denetçiyi şirketin Genel Kurulu her faaliyet yılı için en geç o yılın 4. ayına kadar Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak seçmekle yükümlüdür.
Madde 11: GENEL KURUL
a) Davet Şekli: Genel Kurullar olağan veya olağanüstü olarak toplanır. Bu toplantılara davet de Türk Ticaret Kanununun 410, 411 ve 414’üncü madde hükümleri uygulanır. Türk Ticaret Kanunu’nun 416. maddesi gereğince Şirket ilan yapmaksızın da Genel Kurul toplantısı yapabilecektir.
b) Toplantı Vakti: Olağan Genel Kurul, Şirketin hesap devresinin sonundan itibaren 3 ay içerisinde ve senede en az bir defa, olağanüstü Genel Kurullar ise Şirket işlerinin gerektirdiği hallerde ve zamanlarda toplanır.
c) Oy Verme ve Vekil Tayini: Olağan ve olağanüstü Genel Kurul toplantılarında hazır bulunan pay sahiplerinin veya vekillerinin bir pay için bir oyu vardır. Genel Kurul toplantılarında pay sahipleri kendilerini diğer pay sahipleri veya hariçten tayin edecekleri vekil vasıtası ile temsil ettirebilirler. Şirkette payı olan vekiller kendi oylarından başka temsil ettikleri pay sahiplerinin de sahip olduğu oyu kullanmaya yetkilidirler. Şirket genel kurul toplantısının elektronik ortamda yapılması halinde oylama, elektronik ortamda, ilgili mevzuat hükümlerince gerçekleştirilir. Türk Ticaret Kanunu’nun 428 ve 429. madde hükümleri saklıdır.
d) Toplantıların Yapılması ve Karar Nisabı: Genel Kurul toplantılarında aranacak toplantı ve karar nisaplarında Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır.
e) Toplantı Yeri: Genel Kurul toplantıları Şirket merkezinde veya Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek Şirket’in merkezinin bulunduğu mülki idare birimi sınırları içinde herhangi başka bir yerde toplanabilir.
f) Genel Kurul Toplantısına Elektronik Ortamda Katılım: Şirketin genel kurul toplantılarına katılma hakkı bulunan hak sahipleri bu toplantılara, Türk Ticaret Kanununun 1527’nci maddesi uyarınca elektronik ortamda da katılabilir. Şirket, Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca hak sahiplerinin genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılmalarına, görüş açıklamalarına, öneride bulunmalarına ve oy kullanmalarına imkan tanıyacak elektronik genel kurul sistemini kurabileceği gibi bu amaç için oluşturulmuş sistemlerden de hizmet satın alabilir. Yapılacak tüm genel kurul toplantılarında esas sözleşmenin bu hükmü uyarınca, kurulmuş olan sistem üzerinden hak sahiplerinin ve temsilcilerinin, anılan Yönetmelik hükümlerinde belirtilen haklarını kullanabilmesi sağlanır. g) İç Yönerge: Yönetim Kurulu, Genel Kurulun çalışma esas ve usullerine ilişkin kuralları içeren bir iç yönerge hazırlar ve Genel Kurulun onayından sonra yürürlüğe koyar. Bu iç yönerge Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Sicil Gazetesinde ilan ettirilir.
g) Toplantıda Komiser Bulundurulması: Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul toplantılarında ilgili Bakanlık komiserinin hazır bulunması şarttır. Komiserin yokluğunda yapılacak Genel Kurul toplantısında alınacak kararlar geçersizdir.
Madde 12: İLANLAR
Genel Kurul’a ilişkin yapılacak olan tüm ilanlar Şirket’in varsa internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayınlanır. Kanunen Şirket tarafından ilan edilmesi zorunlu olan diğer hususlar, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri ve bu kanun çerçevesinde çıkarılan yönetmelik, tebliğler ile tabi olunacak diğer mevzuatlara uygun olarak ilan edilir.
Madde 13: HESAP DÖNEMİ
Şirketin hesap yılı, Ocak ayının birinci gününden başlar ve Aralık ayının sonuncu günü sona erer.
Madde 14: KARIN TESBİTİ VE DAĞITIMI
Şirketin genel masrafları ile muhtelif amortisman bedelleri gibi Şirketçe ödenmesi veya ayrılması zorunlu olan miktar hesap yılı sonunda tespit edilen gelirlerden indirildikten sonra geriye kalan miktar net dönem karını teşkil eder.
Bu suretle her yıl, toplamda Şirketin ödenmiş sermayesinin % 20’sine denk gelen kadar, meydana gelecek kardan öncelikle % 5 kanuni ihtiyat akçesi ayrılır ve kalandan ödenmemiş pay senetlerinin bedelleri ödenen kısmına %5 oranında (yüzde beş) birinci temettü verilmesine yetecek miktar çıkartılır. Pay sahiplerine dağıtılacak kar payı ödendikten sonra kardan pay alacak kişilere dağıtılacak toplam tutarın %10’u (yüzde on) kanuni yedek akçeye eklenir.
Bundan sonra dağıtıma esas olan kârın pay sahiplerine ne miktarda dağıtılacağını, bunun tarihini, Yönetim Kurulu üyeleri ile Şirket’e emeği geçenlere kârdan pay ayrılıp ayrılmayacağını, özel veya olağanüstü yedek akçelere kârdan pay ayrılıp ayrılmayacağını, ayrılacak ise bunun oranını veya tutarını, Yönetim Kurulu'nun teklifi üzerine, Genel Kurul kararlaştırır.
Şirket, Türk Ticaret Kanunu ile Ticaret Bakanlığı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayınlanan düzenlemeler çerçevesinde pay sahiplerine temettü avansı dağıtabilir.
Madde 15: KAR PAYI AVANSI
Pay sahipleri, Türk Ticaret Kanununun 509. Maddesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde kar payı avansı alabilirler.
Madde 16: HİSSE DEVRİ Bir gerçek veya tüzel kişinin, varlık yönetim şirketi sermayesinin yüzde ellisini ve daha fazlasını temsil eden payları edinmesi ya da şirket kontrolünün el değiştirmesi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun iznine tabidir. Bu kapsam dâhilinde yeni imtiyazlı pay ihracı, mevcut paylar üzerine imtiyaz tesisi, imtiyazın kaldırılması veya intifa hakkı tesisi de bu maddede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun iznine tabidir. Oy hakkı edinilmesi ile hisselerin rehnedilmesinde de bu hüküm uygulanır. Yönetim veya denetim kurullarına üye belirleme imtiyazı veren payların tesisi veya devri yukarıda oransal sınırlara bakılmaksızın Kurulun iznine tâbidir. İzin alınmadan yapılan pay devirleri pay defterine kaydolunmaz. Bu hükme aykırı olarak pay defterine yapılan kayıtlar hükümsüzdür. Hisse sahipleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve diğer yasal mercilerden izin almak kaydıyla, diğer mevzuat hükümlerini de dikkate alarak hisselerini serbestçe devredebilirler.
Madde 17: SERMAYE ARTIŞI, SERMAYENİN AZALTILMASI VE RÜÇHAN HAKLARI Şirketin sermayesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile gerektiğinde diğer yetkili adli veya idari makamlardan gerekli ön izinlerin alınmasını müteakip Türk Ticaret Kanunu'nun ve ilgili mevzuat çerçevesinde işbu Ana Sözleşme'ye uygun olarak artırılabilir veya azaltılabilir. Sermaye artışlarında, Hissedarlar'ın arttırılan sermaye miktarına, sermaye artırımı sırasında sahip oldukları hisselerin tüm Şirket hisselerine oranı ile orantılı olarak katılım hakları olacaktır. Sermayenin arttırılması, sermayenin azaltılması ve rüçhan hakları hususunda yukarıda yer almayan düzenlemelerde Türk Ticaret Kanunu hükümleri uygulanacaktır.
Madde 18: ANA SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ Bu esas sözleşmede meydana gelecek bilumum değişikliklerin tamamlanması ve uygulanması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun uygun görüşü ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan ön izin alınması gerekmektedir. Bu husustaki değişiklikler usulüne uygun olarak tasdik ve ticaret sicilini tescil ettirildikten sonra üçüncü kişilere karşı ilanları tarihinden itibaren geçerli olur.
Madde 19: ŞİRKETİN FESİH VE TASFİYESİ Şirketin feshi ve tasfiyesi ve buna bağlı muamelelerin nasıl yapılacağı hakkında Türk Ticaret Kanunu, 6361 sayılı Kanun ve alt düzenlemeleri ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Yönetim Kurulu aynı zamanda tasfiye ile görevlendirilmediği takdirde genel kurulca üç tasfiye memuru seçilir.
Madde 20: KENDİLİĞİNDEN SONA ERME
Şirket'in kendiliğinden sona ermesi ve münfesih addolunması Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabidir.
Madde 21: KANUNİ HÜKÜMLER Bu Esas Sözleşmede yazılı bulunmayan hususlar hakkında Türk Ticaret Kanunu 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Sefer ALTIOĞLU Hun Perakende Enerji İnşaat AŞ.